Nederland staat proeverijen met precisiefermentatie toe

Na kweekvlees proeverijen, nu ook innovatieve fermentatie proeverijen mogelijk door kamer motie

Op 24 november 2025 maakten de ministeries Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LNV) en Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekend dat een nieuw nationaal kader is vastgesteld dat het voor het eerst in de EU mogelijk maakt om — onder strikte, gecontroleerde voorwaarden — proeverijen te organiseren met producten die via precisie- of biomassa-fermentatie zijn gemaakt.

Deze stap bouwt voort op de eerdere Code of Practice voor kweekvlees en -vis. CAN, samen met producenten en de biotechsector, was nauw betrokken bij de totstandkoming van deze uitbreiding.

De nieuwe Code of Practice biedt nu een technisch en juridisch raamwerk waarin fermentatie-bedrijven — na goedkeuring door een onafhankelijk expertcomité — proeverijen mogen organiseren. Zo kunnen consumenten de smaak, textuur en beleving ervaren van innovatieve voedingsmiddelen voordat zij officieel op de markt mogen komen. 

Volgens de betrokken producenten worden de eerste proeverijen voor precisiefermentatieproducten verwacht begin 2026.

Met deze ontwikkeling versterkt Nederland zijn rol als koploper in voedselinnovatie en duurzame eiwittransitie — en biedt CAN opnieuw een kritisch en ondersteunend platform voor veilige, verantwoorde en toekomstgerichte voedseltechnologie.

Afhandeling Motie Bromet En Meulenkamp Over Proeverijen Innovatieve Fermentatie Pdf
PDF – 76,9 KB 15 downloads
Code Of Practice For Safely Conducting Tastings Of Innovative Fermentation Based Food Prior To Eu Approval Pdf
PDF – 609,9 KB 15 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.