Het groeiplan

Op 16 september 2022 diende het ministerie van LVVN het aangepaste Cellulaire Agricultuur groeivoorstel in bij het Nationaal Groeifonds. Het programma ging officieel van start op 22 november 2023. In samenwerking met CAN en de Cell Ag community is dit plan ontwikkeld. Hieronder de hoofdlijnen; voor meer details hebben we graag een gesprek

Groeiplan

Dit Nationaal Groeifonds-programma geeft het Nederlandse cellulaire agricultuur-ecosysteem een impuls via drie pijlers: onderwijs, onderzoek en opschaling. De Cellulaire Agricultuur Nederland Stichting coördineert dit samen met het ministerie van LVVN. Van 2024 tot 2032 wordt een integrale aanpak uitgerold om CA-personeel op te leiden, kennis te ontwikkelen en opschalingsfaciliteiten voor bedrijven beschikbaar te maken.

Samenwerking binnen het Cell Ag-ecosysteem geeft volledig inzicht in de uitdagingen en levert snellere, betere oplossingen voor alle stakeholders.

Wat is een ecosysteem?

Een langdurige, doelgerichte samenwerking waarin partners bijdragen aan een gezamenlijk belang. In een publiek-privaat ecosysteem benutten alle betrokkenen hun kracht.

 

Afgeleid van definitie opgesteld door Kirkman

Impuls voor de Nederlandse sector

Dit voorstel beschrijft het plan dat Nederland als vestigingsplaats voor bedrijven in de CA-sector nog aantrekkelijker maakt. Met een totale eenmalige impuls van €60 miljoen van het NGF en additionele private impuls die direct gevolg zijn van deze investering van > 25%. 

    De belangrijkste activiteiten binnen dit plan:

    Pijler 1: Onderwijs

    We stimuleren cellulaire agricultuur in het onderwijs door CA-modules voor MBO, HBO en WO, inclusief MOOC’s, te ontwikkelen. Daarnaast ontwikkelen we postdoctorale cursussen en beurzen voor zij-instromers, en investeren we in onderwijsinfrastructuur om het arbeidsprofiel te versterken.

    Pijler 2: Onderzoek

    Onderzoek naar cellulaire agricultuur wordt versterkt door kernprogramma's aan de TU Delft, WUR en Maastricht Universiteit. We investeren in onderzoeksfaciliteiten en organiseren open call-programma’s voor fundamenteel en toegepast onderzoek, met specifieke rondes in 2025 en 2027.

    Pijler 3: Opschaling

    We faciliteren bedrijven met 'open access' opschalingsfaciliteiten voor precisie fermentatie, kweekmedia en celkweek, zowel op kleine als middelgrote schaal. Dit bevordert productontwikkeling voor Cell Ag-zuivel, vlees en andere spillover-producten.

    Pijler 4: Kennisdeling 

    We bevorderen actieve kennisdeling binnen de cellulaire agricultuursector en ondersteunen bedrijven door advies en voorlichting, zodat ze beter kunnen navigeren in deze opkomende markt.

    Bouwen aan de sector.

    Dit vernieuwde plan voor cellulaire agricultuur is zorgvuldig ontwikkeld om maximale impact te realiseren door activiteiten slim te herverdelen en prioriteiten te stellen binnen het aangepaste budget van het Nationaal Groeifonds.

    Met de definitieve goedkeuring is het consortium nu aan de slag om Nederland te positioneren als internationaal koploper in deze duurzame, innovatieve en diervriendelijke voedselproductie.

    We zetten de Cell Ag-sector stevig op de kaart als centrum van bedrijvigheid, leiderschap en ondernemerschap, en bouwen samen aan een toekomst waarin technologie en natuur hand in hand gaan.

    Groeifonds

    Achtergrond over het groeifonds is te vinden via deze link:

    Thema Landbouw en Leefomgeving