Nederland versterkt zijn positie als wereldwijd koploper in cellulaire agricultuur met de lancering van twee onafhankelijke open-access opschalingsfaciliteiten. Deze faciliteiten, ontwikkeld in samenwerking met de Cellulaire Agricultuur Nederland Stichting (CAN), Biotechnology Fermentation Factory Ede (BFF), NIZO Food Research, Cultivate at Scale (CaS), Mosa Meat, het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en het Nationaal Groeifonds, vormen een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van duurzame voedselproductie.
Cellulaire agricultuur biedt een veelbelovend pad naar een veerkrachtiger en meer divers voedselsysteem. Door vlees, zuivel en andere dierlijke producten direct uit cellen te produceren, kan deze technologie de milieueffecten van geïndustrialiseerde voedselproductie verminderen en tegelijkertijd de voedselzekerheid en gezondheid verbeteren. Deze nieuwe faciliteiten bieden bedrijven die werken met celkweek en precisiefermentatie de mogelijkheid om hun R&D- en productieprocessen op te schalen zonder zelf te hoeven investeren in dure pilot-infrastructuur. Dit zal innovatie stimuleren en de commercialisering van producten uit cellulaire agricultuur versnellen.
Innovatie in cellulaire agricultuur door strategische samenwerkingen
Nederland zet grote stappen vooruit in de ontwikkeling van cellulaire agricultuur met de oprichting van 2 scale-up faciliteiten:
- Biotechnology Fermentation Factory (BFF) in Ede, ondersteund door NIZO en gericht op precisiefermentatie
- Cultivate at Scale (CaS) in Maastricht, een onafhankelijke spin-out van Mosa Meat, gericht op celkweek-bioprocessen.
Deze faciliteiten vertegenwoordigen een unieke samenwerking tussen koplopers uit de sector, onderzoeksinstellingen en de Nederlandse overheid.
Maresa Oosterman, Voorzitter van de Cellulaire Agricultuur Nederland Stichting
"Na jaren van voorbereiding zijn we nu erg blij om deze opschalingsfaciliteiten aan te kondigen, die cruciaal zijn voor het stimuleren van cellulaire agricultuur in Nederland en wereldwijd. De afgelopen jaren hebben we onderzoeksprogramma's op universiteiten en educatieve programma's mogelijk gemaakt en deze opschalingssamenwerking is nog een mooi voorbeeld van hoe we innovatie in voedselproductie stimuleren. Door precisiefermentatie en celkweek op te schalen, kunnen we onze eiwitbronnen diversifiëren en onze voedselsystemen toekomstbestendig maken."
BFF-NIZO: Innovatie in precisiefermentatie versnellen
De opschalingsfaciliteit gericht op precisiefermentatie, de Biotechnologie Fermentatie Factory Ede (BFF), is opgezet in samenwerking met NIZO en verwelkomt nieuwe klanten. De faciliteit biedt directe aansluiting op de bestaande NIZO foodgrade DSP-proeffabriek en voedseltechnologisch onderzoek en innovatie. De samenwerking is gebaseerd op NIZO’s zeer goede ervaring en uitgebreide analytische, regelgevende en commercialiseringsdiensten, en maakt snelle product- en procesontwikkeling, productoptimalisatie en naadloze schaalvergroting mogelijk. Naast de financiële steun van de Nederlandse overheid, versterkt NIZO het opschalingssucces van precisiefermentatie door een cofinancieringstoezegging van vijf miljoen euro, terwijl Oost NL als fondsbeheerder van Perspectieffonds Gelderland B.V., een fonds van de Provincie Gelderland, een lening ter beschikking stelt voor de BFF.
Cultivate at Scale: Pionier in het opschalen van celkweek
De scale-up faciliteit gericht op opschaling van celkweek, Cultivate at Scale in Maastricht, is volledig operationeel, opgezet met steun van Mosa Meat en verwelkomt nieuwe klanten. De faciliteit wordt gerund door een zeer ervaren team dat met succes productiebatches heeft beheerd voor meerdere kweekvleesbedrijven. De activiteiten worden ondersteund door leveranciers op het gebied van celvoer, cellijnen en bioreactoren. De productieomgeving beschikt over geavanceerde kwaliteitscontroleprocessen, die eerder de productie van meerdere Novel Foods-indieningsdossiers hebben ondersteund.
Foto: Biotechnology Fermentation Factory Ede (BFF).
Nikolaas Vles, Algemeen Directeur van NIZO Food Research
“Wij zijn ontzettend enthousiast over de vestiging van deze nieuwe scale-up faciliteit op de NIZO-locatie. Onze gecombineerde food-grade upstream en downstream pilot faciliteiten, state-of-the-art laboratoria en opschalingsinfrastructuur, bieden ongeëvenaarde mogelijkheden om de eiwittransitie te versnellen en onze ambities voor betere voeding en gezondheid te realiseren.”
Nederland: Een wereldwijde hub voor cellulaire agricultuur
Nederland is al 155 jaar een koploper in biotechnologie en voedselproductie en was het eerste land dat kweekvlees introduceerde in 2013. In de afgelopen jaren heeft Nederland een bloeiend ecosysteem voor cellulaire agricultuur gecreëerd, ondersteund door publieke investeringen. Het omvat publiek onderzoek aan de universiteiten TU Delft, Wageningen University & Research en Maastricht University, gespecialiseerde onderwijsprogramma’s, een samenwerkend netwerk van bedrijven en een actieve ‘code of practice’ die proeverijen van gecultiveerd vlees (kweekvlees) mogelijk maakt. De nieuwe scale-up infrastructuur versterkt de positie van Nederland als een wereldwijde hub voor duurzame voedselinnovatie en cellulaire agricultuur.
Foto: Cultivate at Scale (CaS), in Maastricht
Jaco van der Merwe, Managing Director van Cultivate at Scale
“Ik ben erg blij om Cultivate at Scale aan te kondigen, een nieuwe onafhankelijke, open-access scale-up faciliteit die zich richt op het ontwikkelen van celkweek bioprocessen. Dit initiatief is mogelijk gemaakt door de financiële steun van de Nederlandse overheid, de expertise van Mosa Meat in productie van kweekvlees en de samenwerking van partners uit het ecosysteem. Het is een grote stap vooruit voor onze jonge sector. Samen met mijn team kijk ik ernaar uit om bedrijven te helpen de stap te maken van R&D naar grootschalige productie en zo de wereldwijde transitie naar duurzame en innovatieve voedselsystemen te versnellen.”
Reactie plaatsen
Reacties